DEEP pre-party Groove Garden 7 mei 2011 stadslab Sittard, De happening
Inleiding
Al eerder een feestje meegemaakt in de locatie “het stadslab te Sittard”. Toen door een andere organisatie. Nu georganiseerd door “sensesevents” met het oog op het GrooveGarden festival welke eraan zit te komen. Een van de podia aldaar wordt voor de eerste keer gehost door DEEP (sensesevents). Reden genoeg dus voor deze kleine Pre-Party.
Locatie
Het Stadslab doet dienst als atelier- en expositieruimte voor nieuw of beginnend creatief talent, kunstenaars, creatieve ondernemers en geldt ook als creatieve broedplaats en springplank naar cultureel ondernemerschap. Behalve exposities is er een cultuurpodium en wordt er een breder kunst/cultureel programma aangeboden met (alternatieve)concerten, jazzsessies, dancefeesten, lezingen, workshops, themabijeenkomsten en literaire avonden.
Het is er klein, ik denk een capaciteit voor 150 bezoekers en toch is er de mogelijkheid gecreëerd je in verschillende ruimtes te begeven. De inkom, met tafeltjes, de barruimte die halfopen in verbinding staat met de dansruimte en djboot.
Door deze locatie verwacht je een alternatieve sfeer met alto’s als bezoekers, echter niets is minder waar. Het heeft hier een underground sfeer en zoals eerder krijg ik een heuse Berlijn associatie.
Bezoekers
Zeker geen alto’s maar danceliefhebbers, klaar voor de nacht. Wellicht door het schitterende weer van die dag, waarbij de prikkels voor buitenevenementen groter zijn, is er helaas een lage opkomst bij start. Later in de nacht is de ruimte lekker gevuld. De gemiddelde leeftijd ligt (gelukkig!) hoger, tieners ontdek ik amper, twintigers vullen de dertigers aan en ja veertigers (misschien ook nog wel ouder) staan samen te dansen, kletsen en delen deze happening. Het was gewoon een happening!
Happening
Het woord, de betekenis en hoe het eruit ziet, is helaas voor de gemiddelde lezer onbekend. De kunstuiting, geboren in de jaren 50, kreeg hier vannacht weer gestalte.
“Happening: een performance met een mengeling van beeldende kunst, toneel, muziek en dans, waarbij meestal het publiek werd betrokken. Binnen de happening werd op experimentele wijze de zoektocht naar nieuwe uitdrukkings- of protestvormen, vormgegeven. Kenmerkend was het (re)ageren tegen/op alles en iedereen, meestal door acteurs bedacht en geïmproviseerd door de interactie met nietsvermoedend publiek. Een happening was een spectaculaire openbare, spontaan lijkende, maar vooraf bedachte gebeurtenis, bedoeld om de openbare orde op een ludieke manier te verstoren, zodoende te choqueren en daarmee starre en ouderwets ervaren denkbeelden belachelijk te maken”.
Lummary Field mag de avond openen, hij doet dit overigens klasse en volgens plan. Daarna lijkt het of de hele avond dj’s te laat zijn. De programmering loopt volledig anders, maar het deert niemand. Iedereen is relaxed en vind het wel prima. Hierdoor draait RewindRoy veel langer dan gepland, hij heeft er zin in en het publiek danst met hem mee. Er wordt gewacht op een ietwat verhitte Eric de Man, die een uur te laat, in verband met een dichtgeslipte autobaan rondom Arnhem, wegens een concert van Marco Borsato, gelijk stevig oppakt en doorpakt. Ben Kings, tevens organisatie van sensesevents en DEEP geeft alle ruimte aan Eric de Man. Op het moment dat iedereen in beweging is, komt security binnenrennen met de mededeling de muziek direct te staken en iedereen dient naar buiten te vertrekken. Het brandalarm gaat af en is met geen mogelijkheid stil te krijgen. De grappen worden steeds creatiever, waarbij Eric, dé man is en hij wordt verzocht eens een ander plaatje op te zetten. Met een groot brand-lichtreclame op de muur, het merk van het bier komt na 10 minuten met piepende banden de brandweer aanscheuren. Er is natuurlijk helemaal geen brand, de rookmachine was iets te enthousiast. Ik en ieder om me heen, heb me geweldig geamuseerd, tijdens deze happening, heerlijk gekletst met Eric de Man en met z’n allen gelachen om het eentonige geluid van de dj, het brandalarm!
De sfeer is er beter op geworden, de saamhorigheid groter. Samen hebben we de openbare orde op een ludieke manier weten te verstoren. De muziek wordt steviger, stampender maar ook gevoeliger en veranderlijker. Blijkbaar hangt het in de lucht want rond 3 uur komt er nog een groep mensen die samen met het al gechoqueerde en toch blije stadslab tot in de ochtend doorfeesten. Ben Kings (organisatie)heeft zelf nog plaatsgenomen achter de draaitafels voordat Dj Ben Bastion, die de happening niet heeft meegemaakt, zich laat inspireren door het publiek en hij sluit deze moederdagochtend om 5 uur, lekker af!
Wederom, wat ik al verwacht had van deze line-up, heb ik de hele avond geen botsauto sound, (misschien dat ik deze term in een volgend verslag zal definiëren) gehoord, maar zwoele techno beatz en wat is dat toch een genot! De muziek was dansbaar en uitdagend… Voor ware muziekkunstenaars en kunstliefhebbers.
Op naar Groove Garden op 28 en 29 mei!!
11-05-2011 alias sneeuwwitje
Bron: > link